
- Finlandiya’da 2 milyondan fazla sauna var. Bu ‘Sami’lerden bugünlere süren bir gelenek.
- Laponya’da kar motorları safarisi, yani snow mobil aktivitelerden en bilindiği, 10 binden fazla gölü doğasında barındıran Laponya gölleri kışın buz keser kesmez bu aktivite başlıyor
- Ren Geyikleri sürüşünü sakın öyle kuru kuruya tamamlamayın, ‘Geyik Sürüş Lisansı’ alarak Laponya’da 5 yıl geçerli geyik ehliyetiniz olsun.
- Kayaklı koşu sporu diy bir şey duydunuz mu? Her evin bahçesinde kayaklı koşu için kayaklar bulunuyor. Donmuş nehrin kenarında sabah koşusu yerine sabah kayaklı koşusu yapılıyor. Rovaniemi’deki kayak merkezinde kayaklı koşu müsabakasına denk gelebilirsiniz.
- Üşüyen biriyseniz her bir konaklama yerinden önceden odanızı ısıtmalarını ve ekstra ısıtıcı istemeyi atlamayın, çünkü genelde soğuk olabiliyorlar.
- Otellere gidiş yolunu danışın, kara saplanma durumu vs olur mu olmaz mı, ve olası durumda en yakın arayacağınız iletişim muhattabı otelleriniz olabilir çünkü onların whatsapp hattı olduğundan, rahatça konum atabilirsiniz ve bildirebilirsiniz.
- Araç kiralama bölümünde detayları okursunuz ama, aracı plug in hybrid alırsanız , gelir gelmez şarja takmayı unutmayın, benzin bu kadar pahalıyken, 70 km menzil iyi bir sürüş mesafesi.
- Igloo , aktiviteler , Noel baba, tüm aktivitelerinizi ayrı ayrı dağıtacağınız plana göre de konaklamalarınızı rezerve etmeyi unutmayın.
- Igloo seçerken içerisinde lavabo var mı yok mu sorun, büyük bir pazarlama stratejisi bu, dışardaysa çünkü hayli zor olacaktır. Varsa da tuvaletin sifonunun kısıtlı çekişe sahip olup olmadığını da danışın.
- Kuzey ışıklarını izleyebileceğiniz yerlerde tercih ederseniz otelleri ve bunun için bir bekleme alanı varsa muazzam olur. Mesela İnari de kaldığımız otelin gölün ortasında koskoca bir restoranı vardı. Şömine keyfi yaparken ışıkları bekledik , asla üşümedik öncesinde beklerken ve bu çok iyi bir detaydı.
Lapland hap bilgiler
Lapland Norveç , İsveç, ve Finlandiya, Rusya kuzey topraklarını kapsayan toprak parçasına verilen isim. Bu toprakların en büyük şehri Arctic Cicle yani kuzey kutup noktasının en kuzey ucuna kurulmuş olan Rovaniemi. Aynı zamanda İskandinavya topraklarında yaşamını süren yerli halk Samiler (samilerin hikayesine bu linkten gidebilirsin) in de başkenti. Yetmedi, Noel Baba’nın da köyü burada , Rovaniemi de ve ismi Santa Clauss köyü, bu noktayla aşkımız büyük.. Ama Noel Babayı kendilerine aitmiş gibi göstermişken , Antalya’nın Demre ilçesinde yıllarca rahip olan ve kilisede mezarı da bulunan yine Santa Claus yani Noel Baba.
Kuzey ışıkları rotası planlarken oteller neye göre seçilmeli? Beklentilerimiz Nelerdi?
- Şimdi bunları yazacağım çünkü belki sizin bununla ilgili aklınızda bir fikir olmayabilir, malum bu rotayı benim bi 10 yıl kadar düşünmüşlüğüm var😊
- Odanın kendi içerisinde Fin saunası bulundurması : Nova Skyland bu konuda “the best” di diyebilirim. Sauna da kullanacağınız mentolü severseniz, yanınızda minik bir okaliptüs ya da sevdiğiniz bir koku götürmeniz aşırı tavsiyemdir.
- Ücretsiz aktiviteleri barındırıp barındırmadığı
- Kuzey ışıklarını görebileceğim kadar izole alana sahip olup olmadığı
Kuzey Işıkları rotasinda tasarruf etmenizi sağlayacak şeyler
En sürpriz önerim sonda;
- Kuzeye gelip donmuş göl üzerinde kızak kaymadan asla olmaz evet ve kişi başı 50-100 dolar arası değişen fiyatları vardır. Ama bunu ücretsiz ve muhteşem bir doğa içerisinde yapabileceğiniz bir yer var o da Lulea Isbann göleti
- İglo lar genellikle 10 bin tl civarındayken , bizim deneyimlediğimiz bu lokasyonda (Ranua) yarı fiyatına kalabilirsiniz
- Hayatınızda bir kahvaltıyı muhakkak denemelisiniz dediğim ilk yer Türkiye’den sonra İsveç olurdu, ve biz bu kahvaltıyı 2000 tl ye 700 yıllık bir otelde eski bir balo salonunu andıran bu müthiş ambians 2 defa ücretsiz yaptık.
- Kuzey ışıklarını izleyeceğinizde bu gördüğünüz kıyafetler gün boyu kiralanır ve ücreti 60 dolar civarındadır. Ancak bunun ücretsiz olduğu otel mevcuttur ve kuzey ışıklarını izleyeceğiniz karanlık bir alanda vardır.
- Ren geyiği ve husky lere bilmenizi asla tavsiye etmem ki toplamı 250 euro civarıdır ama onların keyfine varabilmeniz için ücretsiz aktiviteler de anlattığım otellere bakabilirsiniz
- Araç kiralarken hibrit kiralarsanız, her otelin ücretsiz elektrikli araç dolum noktası var, her gün 60 km cepte.
- Booking den bulduğunuz otellerin fiyatları kıyaslayın, çünkü lapland otelleri genelde kendi sitesinde çok daha uygun
- Kutup ayılarını ve kuzeyin ateş tilkilerininin beslendiğini görebilmek genelde pek mümkün değildir ama bunun belli bir saatinin olduğu o hayvanat bahçesine giderseniz bana fotoğraf göndermeyi unutmayın.
%90 Kuzey ışıkları görme garantili kuzey ışıkları rotası nasıl planlanır?
İlk yapmanız gereken şey ve hatta en önemlisi tarihi belirlemek ve aslında kuzey ışıklarını gittiğiniz tarihte görebilmek için gerçekten özel tarihler var.
Kuzey ışıklarını görmek için ne zaman gidilmeli?
sorusuna ışık olacak 3 özel tarih var ve bunlar şöyle;
“Dünyanın güneşin etrafındaki yıllık hareketi ve eksen eğikliği sayesinde dört özel gün oluşuyor. 21 Mart ve 23 Eylül Ekinoks olarak adlandırılırken, 21 Haziran ve 21 Aralık Solstis oluyor. Biraz da coğrafya, çünkü nedir bu kardeşim demeden önce neyin ne olduğunu bilerek gitmek gerek, bana göre…
21 Eylül, 21 aralık, 21 Mart bizim için önemli tarihler.
Kuzey ışıkları rotası en iyi hangi tarihte planlanır?
Derseniz , bize göre 21 mart haftasıdır, bu haftanın +-3 gün öncesine ya da sonrasına planlaya bilirsiniz ki sonrası bizce daha mantıklı, neden?
- Bu hafta da size anlattığım app lerden bir tanesi , size şu resimde gördüğünüz mesajı atıyor, Geo Manyetik dalgalanma başladı!! Yani kuzey ışıkları öyle bir geliyor ki hazır olun diyor, bu manyetik deprem başladı mı sizin kuzey ışıklarını görmeme ihtimaliniz yok , he tabi eğer çok bulutlu bir hava varsa biraz yeşil renk ayarı düşüyor o ayrı..
- Mart ayı diğer aylar kadar yoğun soğuk değil, bu nedenle yapacağınız dışarı aktiviteleri için gayet uygun
- Diğer aylara göre daha az kalabalık ve daha uygun fiyatlı oteller